top of page

“Ik ben zoals ik ben, dat is genoeg,

Al is niemand ter wereld opmerkzaam, ik ben in vrede,

Al is iedereen opmerkzaam, ik ben in vrede”.

 

  ~ Walt Whitman, Leaves of Grass

 

Ellen Christina Catharina

Boelens-van der Knoop

 

        "The present moment is filled with joy and happiness. If you are attentive, you will see it".

​                                                                   - Thich Nhat Hanh

 

 

Sinds 2010 ben ik verbonden als neuropsychologisch adviseur aan een praktijk voor psychologie & psychotherapie, voor advies bij vermoeden van dementie en verwijzing naar een geriatrische of ouderen Poli voor verdere diagnostiek. Tevens help ik mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) om te leren omgaan met  hun beperkingen in het dagelijks leven.

 

In mijn eigen praktijk biedt ik coaching- en counselingtrajecten aan voor mensen die in hun leven zijn vast gelopen of die een steuntje in de rug nodig hebben om blij en tevreden weer verder te kunnen gaan op hun levenspad.

Na mijn opleiding tot mindfulnesstrainer (2013) en compassietrainer (2014), heb ik uitgebreide ervaring opgedaan als co-trainer van mindfulness- en compassietrainingen bij Erik van den Brink en Frits Koster, in het Centrum voor Integrale Psychiatrie (CIP), in Groningen. Ook ben ik opgeleid om mindfulnesstraining te geven in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs (MindfulKids Trainer & Dot b Trainer). 

 

Sinds 2011 ben ik Yoga docent voor kinderen en tieners (KidsYoga). In december 2019 heb ik de drie-jarige  Dru Yoga Docenten opleiding afgerond. Daarna heb de teacher training gevolgd van Yoga Nidra bij Annemiek Latour - Yoga Charya en een teacher training Kashmir Yoga bij Koos Zondervan. In September - 2022 - ben ik gestart met de 4-jarige opleiding tot Yogadocent in de Himalaya Yoga & Meditatie Traditie (HYT TTP-NL).

 

Op dit moment ben ik mijn eigen praktijk, MINDFUL HEARTFUL LIVING, steeds verder aan het opbouwen op mijn woonlocatie in de provincie Gelderland, Epse. Als yogadocent ben ik ook verbonden met de Yoga en Pilates Studio in Gorssel, Yoin Yoga.

 

 

Opleidingsachtergrond

 

 • Psychologie/psychonomie (Functieleer): Neuropsychologie en fysiologische psychologie, Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

 • Psychologie, Universidad de Murcia, Murcia, Spanje.

 • GZ-opleiding (niet-BIG geregistreerd).

 • Psycholoog, ingeschreven bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP no: 28350)

 • Aandachtsgerichte Cognitieve Therapie (MBCT Trainingen, Ger Schurink).

 • Mindfulnesstrainer (Categorie 1), post-academische twee-jarige opleiding, 2013,  Radboud Universitair Medisch Centrum, Centrum voor mindfulness.

 • Compassietrainer, MBCL (Register A), (G)GZ-professionals Module I en II. Lentis, Centrum Integrale Psychiatrie, Groningen, Erik van den Brink en Frits Koster.

 • Emotional Freedom Techniques Practitioner (EFT®), 'master'.

 • EMDR (Nederlands EMDR Instituut).

 • ‘MindfulKids’ Trainer (basisonderwijs) en ‘Dot B’ Trainer (voortgezet onderwijs), Centrum voor Mindfulness in Amsterdam, Rob Brandsma en George Langenberg.

 • Cursus ‘Spirituele Zorg in de laatste levensfase’ (geïntegreerde training over de praktische, emotionele en spirituele dimensies van zorg voor leven en sterven, Rigpa’s Spirituele Zorg Programma).

 • Docentenopleiding Yoga voor kinderen & tieners (‘Kidsyoga’).

 • Docentenopleiding  DRU Yoga - Yoga Nidra - Kashmir Yoga.

 • Docentenopleiding - 4 jarig - in de Himalaya Yoga & Meditatie Traditie (HYTT - Stichting Himalaya Yoga Nederland; in opleiding, tweede jaars.

 • ‘Intuïtieve Ontwikkeling’ en ‘Healing’ aan het opleidingsinstituut  ‘Mens & Intuïtie’ in Amersfoort (Linda Keen).

 • Equitherapie (Equine Mediated Therapy, EMT).

MIJN VERHAAL

 

Geboren en opgegroeid in Amsterdam. Begonnen met studeren  aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam met de studie Niet-Westerse Sociologie. Na twee jaren studie in Nederland ben ik naar Spanje/Murcia verhuisd, vanwege mijn huwelijk met een Spanjaard.

Gedurende langere tijd van mijn leven heb ik gewoond, gestudeerd en gewerkt in het buitenland: eerst Spanje, daarna in het toenmalige West-Berlijn, nog met 'de muur'.

 

Altijd ben ik geboeid geweest door de werking van de hersenen, ons gedrag en onze bewustzijnsprocessen. Deze fascinatie heeft me uiteindelijk gebracht tot de studie neuropsychologie en fysiologische psychologie in Nederland, nadat ik mijn 5-jarige studie psychologie in Spanje had afgerond. Mijn wens was om als neuropsycholoog te gaan werken en het liefst in het wetenschappelijk onderzoek. Hoe anders kunnen de dingen lopen in het leven!

 

Want, na mijn afstuderen in Nederland (1997) ben ik als neuropsycholoog in de psychogeriatrie terecht gekomen en heb ik ruim tien jaar aaneensluitend gewerkt in verpleeg- en verzorgingshuizen, waar ik veel mensen heb mogen begeleiden in het (her)vinden van hun weg  na hersenletsel of hersendegeneratie (dementie). Sinds 2019 ben ik, na een onderbreking, weer teruggekeerd in de ouderenzorg en werk ik bij een particuliere instelling voor dementerenden.

 

​In 2011 ben ik begonnen als ZZP met De Zzzoemende Bij - Yoga & Mindfulness Kids, om yoga en mindfulness te geven aan kinderen en tieners. Met mijn start als zzp'er nam mijn leven een andere, misschien wel noodzakelijke, wending.

 

Na afloop van mijn opleiding tot mindfulness trainer ben ik mijn eigen praktijk begonnen, Mindful Heartful Living. En na onze verhuizing naar de provincie Gelderland ben ik opnieuw begonnen  met het opbouwen van mijn praktijk in een voor mij nieuwe regio.
 

Inmiddels heb ik een groot stuk van mijn levensweg afgelegd en die weg heeft zijn toppen, maar  zeker ook zijn dalen gekend. Het heeft me gebracht tot waar ik nu sta en tot wie ik nu ben: een mens die met veel optimisme en met een open hart en open geest in het leven wil staan.

 

Met deze levenshouding van optimisme en een 'openheart-openmind', ondersteun ik in mijn eigen praktijk graag mensen op hun weg van grote en kleine levensvraagstukken, existentiële zorgen, vastgelopen thema’s of dilemma’s. Altijd ben ik weer dankbaar als ik een steentje mag en kán bijdragen aan het (her)vinden van balans, tevredenheid en geluk in het leven van mensen.

Met het begeleiden en counselen van mensen put ik met dankbaarheid zowel uit mijn kennis en ervaring opgedaan als neuropsycholoog in verschillende organisaties, als uit de rijkdom van de boeddhistische (contemplatieve) psychologie, en ook uit mijn eigen ervaring met mindfulness en compassie. Dit alles in combinatie met mijn steeds weer voortschrijdende levensinzichten en mijn persoonlijke levenservaring.

Met een Hartengroet,

Ellen

KvK registratienummer: 53 05 35 67

BTW-ID nummer: NL 001354330B26

 

Oude Larenseweg 30

7214 PC, Epse (Gelderland)                 

 

Telefoon: 0575-84 28 70 / 06 21 83 11 60

E-mail: ellenboelens@ziggo.nl

LIDMAATSCHAPPEN

bottom of page