top of page

 “Yoga leert ons te genezen wat niet ondergaan hoeft te worden en te ondergaan wat niet genezen kan worden”. 

   

- B.K.S. Iyengar

YOGA

YOGA

 

Yoga is een eeuwen oude traditie dat oorspronkelijk uit India komt. Yoga (Sanskriet Yuj) betekent 'onder het juk plaatsen, samenbinden, verenigen, bij elkaar houden'. Yoga laat iedereen zijn zoals hij of zij is. Het laat mensen in zijn waarden, respecteert, geeft verbinding met onszelf, met elkaar en met onze omgeving.
 

Bij ons in het Westen wordt Yoga nog steeds gezien als een vorm van gymnastiek en lichaamsbeweging, maar Yoga is oorspronkelijk bedoeld als een spirituele discipline, een innerlijke zoektocht van de geest en het hart. Met het doel om mensen te helpen hun diepe innerlijke wezen - hun eigen zelf - te ontdekken.

 

“Yoga is vaardigheid in handelen” kunnen we lezen in de Bhagavad Gita, één van de heilige geschriften van de Hindoestanen. Als wij door nare levensomstandigheden in een neerwaartse spiraal terechtkomen, dan kunnen wij weer ‘handelsbekwaam’ worden door de regelmatige beoefening van Yoga.

WAT YOGA NOG MEER IS

Yoga is veel méér dan veredelde gymnastiek of een reeks ontspannings- en ademhalingstechnieken. Het beoefenen van Yoga betekent ook aandacht voor ontspanning, meditatie en de ademhaling. En het geeft je inzicht in je manier van denken en kan zo bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast helpt Yoga je  zelfvertrouwen en wilskracht op te bouwen, zodat je makkelijker je doelen kunt bereiken.
 

In onze moderne tijd biedt Yoga nog steeds - behalve een soepel en vitaal lichaam -  de mogelijkheid ook om onszelf te ontwikkelen en te transformeren. Zodat onze ware essentie naar boven kan komen en wij angsten achter ons kunnen laten en ons kunnen bevrijden van onze egocentrische houdingen en conditioneringen.

 

"Yoga geeft ons de kans om in Vrede en Harmonie te leven".

 

De voordelen van Yoga op een rij

 

  • Yoga brengt lichaam en geest in balans en het maakt je lichaam krachtig en lenig. Door het doen van de lichaamshoudingen (asana’s) wordt  je wervelkolom soepeler en elastischer.    "Je bent zo jong of oud als je wervelkolom flexibel is".

 

  • Yoga is tevens een middel om de psyche (de geest) te oefenen om zo de hindernissen op te heffen, die ons belemmeren op onze weg. Zo scheppen wij ruimte voor onszelf om ons volledig te kunnen ontplooien.

 

  • Yoga is niet prestatiegericht, er is geen verdeling in 'goed' en 'slecht'. Iedereen doet de Yoga houdingen op de manier die past bij haar/zijn mogelijkheden en in eigen tempo.

 

  • Door yoga wordt je je meer bewust van jezelf, van je gedachten, je gevoelens en je lichamelijke reacties. Het vergroten van dit zogenoemde interoceptief bewustzijn helpt je om (weer) contact te maken me je lichaam en je zelfgevoel.

 

  • Door yoga ontwikkel je een verdraagzamere en vriendelijkere manier om contact te maken met jezelf en daardoor met anderen. De yogahoudingen geven je een gevoel van kalme aanwezigheid en rust. Bovendien brengt het je niet alleen in direct contact met je lichaam, maar ook met jezelf, wie JIJ bent.

 

  • Yoga vergroot het vertrouwen in je eigen vermogen om met problemen in je leven om te gaan, door je bij je innerlijke kracht te brengen.

 

  • Yoga verbetert je gezondheid en levenskwaliteit onafhankelijk van de omstandigheden waarin je leeft.

 

  • Yoga brengt je uiteindelijk bij wie JIJ werkelijk wilt zijn.

 

  • Yoga brengt een rustpunt in ons dagelijks leven. Kortom, Yoga is goed voor iedereen!

 

 

 

 

“Yoga is het pad dat het lichaam en de zintuigen versterkt, de geest verfijnt, de intelligentie beschaaft en zetel in de ziel, de kern van ons wezen.”

                                                                                                      -  B.K.S. Iyengar

Als yoga zo goed is voor ons …  waarom doen we het dan niet met regelmaat?

 

Met name omdat het vaak lastig is om tijd te vinden om met Yoga te beginnen. Er zijn vele redenen waarom wij het steeds uitstellen of gewoon helemaal niet doen. Enkele meest voorkomende redenen kunnen zijn: “Ik heb het al zo druk met van alles, dat ik nog maar weinig energie over heb”; “Yoga is te moeilijk voor mij”; “ik ben niet lenig genoeg”; “ik heb pijn in mijn rug” of  “Yoga is saai en zweverig”.

 

En misschien heb je wel een lichamelijk ongemak dat in jouw ogen onoverkomelijk is om aan Yoga te beginnen, maar het kan ook zijn dat je eigenlijk niet precies weet wat Yoga inhoudt en je er niet zeker van bent of Yoga helpt om meer richting aan jouw leven te geven.

 

Yoga kent vele stromingen en vormen, maar welke vorm jij ook kiest of beoefent, het leidt allemaal naar stabiliteit, evenwicht, kracht, flexibiliteit, vitaliteit en dus naar welzijn van lichaam en geest.

 

MINDFUL HEARTFUL LIVING wenst jou heel veel Yoga plezier!

 

Namasté,   

De betekenis van ‘Namasté’

 

Namasté

Ik eer de plaats in jou
waarin het hele universum is.
Ik eer de plaats in jou die liefde,
waarheid, licht en vrede is.

Als jij daar bent, in jou, waar liefde,
waarheid, licht en vrede is
en ik ben daar, in mij, waar liefde,
waarheid, licht en vrede is,

dan zijn we Eén.

 

In India groeten mensen elkaar met het gebaar Namasté.

De handpalmen, met de vingers naar boven, worden tegen elkaar aan gelegd en er wordt een lichte buiging met het hoofd gemaakt en het woord Namasté wordt er vaak bij gezegd.

 

Dit gebaar is bedoeld als groet en om respect te tonen naar elkaar en het betekent 'Ik eer, of buig voor het Goddelijke in jou'.

 

 

“Yoga is een manier van leven. Het verandert jou en daardoor ook de manier waarop jij je tot andere mensen verhoudt en je omgeving beïnvloedt.”

- Vanda Scaravelli, Leerling van Iyengar

Mijn Yogalessen

 

Iedere Yoga les duurt 75 minuten. In mijn huidige lessen zijn meestal de yogavormen Hatha yoga, Mindfulness yoga en Dru yoga met elkaar vervlochten, echter het zwaartepunt van mijn yoga lessen ligt met name op de vorm van de DRU YOGA. De yogaoefeningen bestaan uit bewegingen die vloeiend en zacht zijn, waarbij gericht gebruik gemaakt wordt van je spieren.

Er wordt ook aandacht aan de adem besteed.

 

In mijn Yoga lessen volg ik De Zeven Sleutels  uit de Dru Yoga praktijk, namelijk:

  1. Vloeiende beweging

  2. Adem

  3. ‘Zachte’ gewrichten

  4. Kern stabiliteit

  5. Golvende beweging van de wervelkolom

  6. Draaiing van de wervelkolom

  7. Dru-punten

 

Voor verdere uitleg van ‘de zeven Sleutels’, kijk onder Dru Yoga. Ga naar het Hoofdmenu en klik op YOGA.

Hoe is een les opgebouwd?

 

De les begint met een voorbereiding om de spieren op te warmen, je lichaam te kalmeren en te rekken en te strekken. Voor de opwarming maak ik gebruik van een aantal ‘activeringsoefeningen’ en meestal daarna een samengestelde serie bewegingen uit de Dru Yoga, die een gunstig effect  hebben op het lichaam.

 

De activeringsoefeningen worden afwisselend in een rustig tempo gedaan of juist in een energiek tempo. De samengestelde serie bewegingen (EBR) bestaat uit rek- en strekbewegingen, draaiingen, voorwaartse buigingen, achterwaartse buigingen, zijwaartse buigingen en de hurkzit.

 

De Energy Block Release (EBR) serie wordt in de Dru Yoga veel gebruikt als een op zichzelf staande oefening of juist als een voorbereiding op andere yoga houdingen en bewegingsreeksen.

 

Na de opwarming, kies ik vaak een thema waar we mee gaan werken, zoals ‘vitaliteit’ of een gezonde ‘rug’. Iedere houding en bewegingsreeks heeft een specifiek therapeutisch effect op je lichaam, hart en geest. Hiervoor maak ik gebruik van de vele bestaande yogahoudingen (asana’s).

 

De les wordt altijd beëindigd met een weldadige ontspanningsoefening of een geleide meditatie, zodat je lichaam de vrijgekomen energie van tijdens de les kan integreren en zo je lichaam de balans kan herstellen en zich kan helen.

DRU YOGA

Dru Yoga  -  ‘De kracht en de zachtheid van het Hart’

 

Dru Yoga wordt ook wel ‘yoga van het hart’ genoemd. Deze vorm van yoga met haar sierlijke, rustige bewegingen en de aandacht voor de innerlijke wereld van emoties en gevoelens moedigt ons aan contact te maken met het hart.

 

Evenals vele andere stromingen in de Yoga is ook Dru Yoga stevig geworteld in een eeuwenoude yogatraditie en is het doorgegeven van generatie tot generatie, zodat wij ook nu nog de vele voordelen kunnen genieten van deze prachtige vorm van yogabeoefening.

 

‘Dru’ is afgeleid van het Sanskriet woord voor het ‘stille punt’. Het is vanuit dit rustpunt, de stilte in het oog van de orkaan, dat Dru Yoga zijn vertrekpunt heeft van haar beoefening. Met haar rustige yoga houdingen, geduldige beheersing van de ademhaling en de zacht vloeiende bewegingen, biedt Dru Yoga een manier om rustig, sereen en gelijkmoedig in de wereld te staan met de voortdurende veranderingen in het leven.

 

Dru Yoga benadert het leven vanuit ‘stilte in beweging’, hierdoor komen lichaam en geest samen in het centrum van stilte, het stille punt. Het rustpunt dat ons balans, vrede en vreugde brengt in ons leven.

          

 

Wat kan Dru Yoga voor jou betekenen?

 

  • Vermindering van stress

  • Rustige en kalme aanwezigheid te midden van een woelig bestaan, door het leren ervaren van momenten van stilte: de ‘Dru momenten van stilte’

  • Het stimuleert je innerlijke kracht en bevordert je mentaal en emotioneel evenwicht

  • Een positieve levenshouding doordat de energie centra van je lichaam in balans komen

  • Concreet brengt de beoefening van Dru Yoga:

- soepeler gewrichten en sterkere spieren.

- een gezonde rug; in Dru Yoga komen de bewegingen vanuit de rug.

- sterke centrale houdingsspieren, waardoor een verbeterde houding van de wervelkolom.

- het denken en je eigen overtuigingen worden buigzamer, waardoor emotioneel en

  mentaal loslaten gemakkelijker wordt.

- het vergroot je motivatie om evenwichtiger en gezonder te willen eten.

- je krijgt meer vitaliteit en ondernemingslust.

- door het openen van je hart wordt je zachter en vriendelijker in de omgang met jezelf en

  met je omgeving.

- een ontspannen nachtrust.

 

Om je te helpen de nuances in de beoefening van Dru Yoga te ontdekken zijn er de 7 Sleutels:

 

  1. Vloeiende beweging

  2. Adem

  3. ‘Zachte’ gewrichten

  4. Kern stabiliteit

  5. Golvende beweging van de wervelkolom

  6. Draaiing van de wervelkolom

​Vloeiende beweging

Er wordt in de Dru Yoga altijd gestreefd naar een vloeiende combinatie van beweging en ademhaling.

 

​Adem

Het algemene principe is dat je inademt bij een opwaartse en uitademt bij een neerwaartse beweging. De ademhaling wordt gebruikt om de aandacht op verschillende delen van het lichaam te richten. Zo kan pijn en spanning losgelaten worden en kan het kracht geven.

 

‘Zachte’ gewrichten

Gewrichten worden niet op slot gezet, maar worden ‘zacht’ gehouden. Tijdens de bewegingen worden zowel kracht als ontspanning en soepelheid ontwikkeld. De handen blijven altijd in gezichtsveld, iets naar voren.

 

Kern stabiliteit

In de Dru Yoga wordt de juiste spierbalans op natuurlijke wijze verbeterd. De aandacht gaat naar de belangrijkste houdingsspieren, de dwarse buikspier en de diepliggende kleine lage rugspieren. Deze worden geactiveerd en versterkt door de beoefening, waardoor een goede lichaamshouding bevorderd wordt en de stand van de wervelkolom wordt verbeterd.

 

Golvende beweging van de wervelkolom

In de Dru Yoga ligt de nadruk op de ‘spinal wave’, het ervaren van de opwaartse en neerwaartse golvende beweging van de rug en de draaiing van de wervelkolom.

 

Draaiing van de wervelkolom

De aandacht in de draaiende bewegingen begint altijd bij de basis van de wervelkolom en komt omhoog naar de nek; het hoofd draait als laatste.

 

​Dru-punten

In de stroom van de beweging zijn stiltepunten te onderscheiden, waarin de energie krachtig voelbaar wordt. Het ‘Dru-punt’ kan ook ervaren worden aan het einde van een bewegingsreeks.

De visualisaties en affirmaties die bij de houdingen worden gegeven, helpen deze Dru-punten te ontdekken. Een dieper bewustzijn van de stilte in jezelf en het energieveld om je heen wordt ontwikkeld.

Overgenomen uit: Chris Barrington, Anita Goswamo & Annie Jones,  ‘Dru Yoga, Stilte in beweging’, 2006; pag. 8-11

                                                        

 

De beoefening van Dru Yoga ondersteunt de relatie tussen lichaam, hart en geest. Er wordt aandacht besteedt aan zowel het ontwikkelen van emotionele veerkracht en mentale alertheid als het werken aan een soepel lichaam.

 

Dru Yoga is op ervaring gebaseerd. Door het regelmatig te beoefenen raak je er steeds meer mee vertrouwd en kan het je 'gids' worden in het avontuur om jezelf te ontdekken en je innerlijke kracht terug te vinden. De zachte, vloeiende en toch krachtige bewegingen van Dru Yoga helpen je daarbij.

 

Dru Yoga kan zo maar een deel van je leven worden. Mis deze kans niet!

PRIVÉ YOGALES

Een individuele Yoga les geeft ruimte voor meer persoonlijke aandacht, waardoor de verschillende yoga houdingen en hun betekenis voor het lichaam en geest meer verdiept worden.

 

Individuele Yoga lessen worden helemaal afgestemd op jouw persoonlijke wensen, interesses en jouw lichamelijke (on)mogelijkheden. Je krijgt een persoonlijke les wanneer het jou het beste uitkomt in een vertrouwde omgeving, eventueel bij jou thuis.

 

Waarom een individuele Yoga les?

 

  • De groepslessen passen op dit moment niet in jouw agenda

  • Yogales in een groep kan voor jou net een te grote stap zijn, privélessen kunnen dan een opstap zijn voor groepslessen in een later stadium

  • Wanneer jij je onzeker voelt in een groep

  • Als jij je zorgen maakt over bepaalde klachten, beperkingen of aandoeningen

  • Wanneer jij je meer wilt verdiepen en ontwikkelen in je persoonlijke of spirituele groei

  • Door persoonlijke omstandigheden volg je liever Yogalessen aan huis.

  • Jij hebt een aantal lessen gemist en je wilt dit graag inhalen met een enkele privéles.

YOGA THERAPIE

“YOGA..., door de bewegingen en houdingen, leidt Yoga ons naar binnen en schept de juiste voorwaarden voor een kalme, heldere en vriendelijke geest”

- Mindful Heartful Living

 

Therapeutische yoga is een prachtige vorm van therapie die jou kan steunen in je eigen herstelproces, zowel lichamelijk en geestelijk als emotioneel. 

 

Wil jij  werken aan het (terug)vinden van jouw balans met behulp van Yoga beoefening?

Misschien is Yogatherapie dan iets voor jou.

 

In de Yogatherapie staat de mens met zijn levensbronnen centraal. De mens heeft eigen genezingskrachten die we kunnen waarnemen en die ingezet kunnen worden bij het verlichten van  algemene of specifieke klachten. Yogatherapie kijkt naar deze levensbronnen en brengt in kaart welke omstandigheden, gedragingen, gewoonten, en levenshouding jouw gezondheidstoestand uit balans hebben gebracht.

 

Yogatherapie kijkt minder naar symptomen en ziekten, maar richt de aandacht meer op de wisselwerkingen en dynamiek van het lichaam, ademhaling, geest, voeding en levensstijl en wat hun uitwerking is op jouw gezondheid. Met de vele mogelijkheden die Yoga biedt (yogahoudingen, bewegingen, ademhaling, visualisaties en yogawijsheid) wordt er gewerkt aan jouw klachten en aan jouw belangrijke levensvragen.

 

"Yogatherapie brengt je uit het hoofd en in het hart".

 

Mijn werkwijze?

Er vindt eerst een uitgebreid intake gesprek plaats waarin je (medische) voorgeschiedenis, (hulp)vraag en verwachtingen worden besproken. Een individueel passend en wenselijk yogaprogramma wordt samen met jou opgesteld. Er wordt van je gevraagd om thuis regelmatig de yoga te gaan oefenen. Want door zelfstandig de yoga te oefenen help jij actief zelf mee aan je herstel.

Belangrijke aspecten van Yogatherapie:

  • Elke yogaoefening wordt persoonlijk op jou aangepast en is afhankelijk van je leeftijd, je gezondheidstoestand en je levenssituatie.

  • De yogatherapeut helpt je bij het ontdekken van je eigen grenzen en deze te respecteren.

  • Tijdens de yogaoefeningen leer jij je lichaam beter kennen en in je eigen kracht  te komen.

  • Door jou individueel te begeleiden bij het doen van elke oefening met bewuste aandacht, leer je het effect ervaren van de oefeningen en ontstaat er tevens  ruimte voor zelfreflectie.

  • Hierdoor worden jouw zelfhelingskrachten versterkt.

  • Het bieden van een betrouwbare en veilige omgeving.

  • Een basis van wederzijds vertrouwen en respect tussen jou en de yogatherapeut.

 

Yoga als traumabehandeling

 

Heftige gebeurtenissen in ons leven, die leiden tot een trauma, worden niet alleen in de psyche opgeslagen, maar ook in het lichaam. Dit komt doordat trauma ook de fysiologie van het lichaam beïnvloedt. Daarom zijn de deskundigen op dit terrein er steeds meer van overtuigd dat eveneens het lichaam moet worden betrokken bij de behandeling van trauma.

 

Traumatische herinneringen en emotionele pijn kunnen nog lang nadat de blootstelling aan de traumatische situatie is geëindigd in het lichaam ‘opgeslagen’ blijven. Daardoor kun jij het gevoel hebben dat je constant in gevecht bent met je eigen lichaam. Dit innerlijke gevecht brengt een situatie van voortdurende spanning teweeg, hetgeen kan leiden tot allerlei min of meer ernstige lichamelijk en psychische klachten.

 

Yogatherapie is bij uitstek een geschikte therapie om trauma te behandelen, omdat yogatherapie op yoga gebaseerde behandelmethoden gebruikt. Door het doen van de yogaoefeningen wordt je lichaam aangesproken en kun je samen met de yogatherapeut gebruik maken van je lichamelijke ervaringen om door te dringen tot je psyche, je innerlijk leven. Dit is een veilige en zachte manier om te kijken naar het trauma en naar wat zich afspeelt in je geest.

 

Hoe werkt Yogatherapie precies?

 

  • Er wordt verbinding gelegd op een somatisch niveau en van daaruit probeert de yogatherapeut de emoties en cognities aan te pakken (‘Bottom-up’ benadering).

  • Er wordt gebruik gemaakt van de verschillende yogahoudingen en ademhalingstechnieken om een gevoel met jezelf op te bouwen.

  • Met yogatherapie leer je een nieuwe relatie met je lichaam op te bouwen, doordat je leert beter in het huidige moment aanwezig te zijn en je eigen innerlijke ervaringen leert opmerken en te (ver)dragen.

  • Doordat Yogatherapie vanuit lichamelijke ervaringen werkt, biedt het een veilige en betrouwbare manier om kalm en bewust te kunnen kijken naar je trauma.

  • De yogabeoefening bevordert de genezing van zowel lichaam als geest en zal dus uiteindelijke een positief effect hebben op je algehele geestelijke en emotionele gezondheid.

 

 

Duur van een Yogatherapie

 

Vaak volstaan 2-3 sessies om duidelijk gewenste positieve veranderingen te kunnen ervaren en soms zijn er meerdere sessies nodig, met name bij trauma yogatherapie.

 

Na iedere sessie bekijken we opnieuw wat nog (yoga)aandacht nodig heeft en bespreken we wat de vervolgstappen zullen zijn in de aanpak, geheel afgestemd op jouw wensen en behoeften en wat de yogatherapeut denkt dat nodig is.

YOGA VOOR KINDEREN EN TIENERS

DE ZZZOEMENDE BIJ

KIDS YOGA
kids yoga, yoga for kids, yoga, mindfulness, mindfl kids

"YOGA MAAKT MIJ RUSTIGER IN HET HOOFD ..."

                                         

De Zzzoemende Bij biedt Yoga lessen aan op school, in de klas, naschoolse opvang (BSO) en ook op locatie YOIN in Gorssel.

In mijn Yoga lessen wil ik Kinderen en Tieners bewegen te kijken naar hun eigen lichaam, gevoel en hun ‘eigen wijsheid’.

YOGA geeft kinderen en tieners balans, rust en een soepel lichaam.

Lessen worden op een ontspannen en speelse manier aangeboden, geheel passend bij de belevingswereld van het kind of tiener.

 

Met YOGA hoeven kinderen en tieners geen speciaal doel te bereiken. Zij hoeven niet te streven naar een speciale toestand van ontspanning, zij hoeven alleen maar opmerkzaam te zijn en op te merken wat er gebeurt. Een ontspanning volgt dan vaak vanzelf door het doen van de oefeningen.


Waarom Yoga voor kinderen en tieners?

Kinderen en tieners leven in een hectische en veeleisende tijd. Omringd door TV, computer, tablet en smart-phone, worden zij overspoeld met (vaak onnodige) informatie en kunnen zij meestal niet meer tot rust komen. Deze grote hoeveelheid aan prikkels kan leiden tot onrust, prikkelbaarheid, verminderde concentratie, overmatig piekeren, slaapproblemen en het kan zelfs leiden tot somberheid en depressiviteit.

 

De dagelijkse drukte maakt het vaak moeilijk voor ouders om voor hun kinderen een rustpauze of adempauze te vinden. Een rustpauze is juist zo belangrijk om het hoofd van hun kind, dat vol zit met gedachten en emoties, tot rust te kunnen brengen.

 

Hoe leer ik mijn kind of tiener tot rust te komen in deze hectiek en in periodes van spanning en uitdaging?

 

YOGA kan hierbij helpen. Want Yoga kan een welkome onderbreking zijn in de hectiek van iedere schooldag, in een samenleving die voornamelijk gericht is op prestaties, (snelle) resultaten, uitkomsten en vaak (te) hoge verwachtingen. Bovendien kunnen kinderen en tieners hun leven lang profijt hebben, onder alle omstandigheden, van het aanleren van yoga.

 

De voordelen van  regelmatige Yogabeoefening voor kinderen en tieners:

 

  • Verbetering van de lichaamshouding en flexibiliteit van de wervelkolom.

  • Verbetering van de coördinatie van het lichaam.

  • Verhoging van het energieniveau, waardoor een verbetering van de stofwisseling optreedt;zo kan er gewenst gewichtsverlies of gewichtsregulatie plaatsvinden.

  • Vergroten van het uithoudingsvermogen en kracht.

  • Meer rust, kalmte en emotioneel evenwicht.

  • Meer zelfvertrouwen en ontspanning.

  • Afname van stressverschijnselen, zoals prikkelbaarheid, onrust, gejaagdheid, een verminderde concentratie of slecht slapen.

 

KidsYoga

Er wordt in de les gewerkt met de klassieke yoga technieken volgens de Satyananda Yogatraditie.

 

Iedere les besteedt aandacht aan de adem, het bewust werken met de zintuigen, gevoelens, aandacht (mindfulness) en concentratie, lichaamsoefeningen, yogahoudingen, klank en muziek.

 

In de lessen wordt vaak gebruikt gemaakt van een bepaald thema dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen en tieners.

 

De lessen

 

Een groepje bestaat uit maximaal 8 kinderen, zodat ieder kind de juiste aandacht kan krijgen.

Tiener groepen maximaal 10 -12 kinderen.
 

Leeftijden:

Kinderen: van 6 -11 jaar

Tieners: vanaf 12 jaar
12 - 15 jaar jonge tieners
16 - 18 jaar oudere tieners

Opbouw van de les

 

Iedere les duurt een uur. De lessen zijn opgebouwd volgens een min of meer vaste structuur: vóór aanvang van iedere les wordt er ruimte gegeven aan de kinderen om hun eigen verhaal te vertellen en is er even tijd voor het uitwisselen van gedachten en ervaringen van de week.

 

Iedere les bestaat uit de volgende onderdelen:

 

* Warming-up

* Uitleg van het thema (bij themalessen)

* Yogahoudingen (Asana's)

* Een Spelletje

* Ademhalingsbewustzijn (adem oefeningen)

* Zintuig- concentratiespel

* Visualisatie oefening

* Mindfulness meditatie

* Ontspanning en luisteren naar het voorlezen van een verhaal, een CD met een sprookje, muziek

  of een geleide mindfulmeditatie.

 

Wat je nodig hebt voor de les

Makkelijk zittende kleding, een (fleece) dekentje en/of handdoek voor bij de ontspanningsoefening. Tijdens de les wordt er op blote voeten gelopen of op anti-slip sokken.


Yogamatjes en kussentjes zijn aanwezig.

         

Bij aanmelding van minimaal 4 kinderen gaan de yogalessen van start.

                               

                               WORKSHOP YOGA & MINDFULNESS  -  start 2024

Kijk in het Hoofdmenu en klik op Workshops.

​​

LOCATIE

 

YOIN - Yoga & Pilates Studio in Gorssel. Ook op school, in de klas, BSO; afspraak in overleg.

Voor informatie kun je contact met me opnemen. Kijk in het Hoofdmenu en klik op Contact.

OPGELEID DOOR

kids yoga, yoga for kids, yoga, mindfulness, mindfl kids
kids yoga, yoga for kids, yoga, mindfulness, mindfl kids

 

“Laat deze boeken ook jou inspireren op je pad van onderzoek en ontdekking…”

MINDFULHEARTFUL LIVING

 

  

  • Femmy Brug, Hallo Zon, Yogaboek voor kids, AnkHermes, Utrecht, 2011

 

  •  Mark Singleton, Yoga met je kind, the house of books, Vianen/Antwerpen, 2004

 

  • Swami Satyananda Saraswati, Yoga Education for Children, Yoga publications Trust, Munger, Bihar, India, 2006

 

  • H. Purperhart, Het Kinderyoga Dierentuin-Avontuur, een Werkboek Met    Bewegingsspelletjes  Voor Kinderen Van 3-7 Jaar, Panta Rhei | december 2006

 

  • Marjolein Tiemstra, Yoga Voor Peuters  en Kleuters, Altamira-Becht, maart 2007 Yogatree, Spelenderwijs Yoga Leren Voor Kinderen Van Alle Leeftijden, Karakter Uitgevers  B.V., mei 2007 

 

  • Brenda Ooteman, Yogatree / Yoga Voor Tieners, Karakter Uitgevers  B.V., september 2007

 

  • David Fontana & I. Slack, Mediteren Met Kinderen, een Praktisch Handboek Voor De

     Toepassing En Het Nut Van Meditatietechnieken, Driehoek, maart 2008                           
 

  • Susan Kaiser Greenland, Mindfulness voor je kind, Ten Have, 2010  

  • Kerry Lee MacLean,  The family Meditation Book, How ten minutes a day can make life saner (and more pleasant) for even the busiest families,On the spot Books, ISBN 0-96 52998-6-4

 

  • George Langenberg & Rob Brandsma, Mindfulkids-Heartfulkids, LannoCampus, Tielt, 2012

 

  • Myla Kabat-Zinn, Met kinderen groeien, over aandacht opvoeding en gezin, Asoka, april  2009 

 

  • Sarah Naphtali, Boeddhisme voor moeders,praktische gids voor ontspannen moederschap

     Altamira Becht, 2003

 

  • Kerry Lee MacLean, Peaceful Piggy Meditation, 2004, ISBN 0-8075-6380-3   

 

  • David DeWulf, Mindfulness voor je kids, oefeningen (met CD), Lannoo nv, Tielt, 2011 

 

  •  David DeWulf, Mindfulness voor jongeren, Lannoo | maart 2012

 

  •  Eline Snel, Stilzitten als een kikker, Mindfulness voor kinderen (5-12 jaar) en ouders (met CD), Uitgeverij Ten Have, 2010  

 

  • Thich Nhat Hanh, Aandacht is als zonneschijn, 49 verzen om terug te keren in het nu, Ten Have, april 2005

 

  • Thich Nhat Hanh, Het gras wordt groener, Meditatie in actie, Asoka, 2000


                                                   

bottom of page